Dracena Marginata bitkisinin yetiştiği merkez ülke Madagaskar’dır ve bu bitki Kuşkonmazgiller familyasına dahil bir çeşittir. Bu bitki botanik biliminde de aynı isimle anılmaktadır. Dracena Marginata bitkisi Türkiye’de çoğunlukla iç mekan aksesuarı olarak kullanılsa da yetiştiği ana ülke olan Madagaskar’da daha çok açık alanda kullanımı tercih edilen bir bitkidir. Bu bitki botanik biliminde Dracena Marginata olarak geçse de bitki olarak değil de ağaç olarak kabul edilmektedir. Dracena Marginata çiçeği doğal alanında 5-6 metre boyutuna kadar ulaşabilir.
Dracena Marginata çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Dracena Marginata çiçeği için öncelikle yapılması gereken uygun saksıyı seçmektedir. Dracena Marginata çiçeği bitkisinin yaprakları sıktır ve çok fazla kök salabilmesiyle nam salmıştır. Tercih edeceğiniz saksı büyüklüğüne bağlı olarak büyük saksı kullanımı çiçeğinizin çok fazla kök salmasına neden olur bu da çiçeğin bakımını oldukça güç hâle getirebilir. Yani Dracena Marginata çiçeği için saksı tercihinizi küçük saksılardan yana yaparsanız çiçeğinizin bakımını da kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu bitki her toprakta yetişebilir, dolayısıyla gönül rahatlığıyla istediğiniz yerden toprak alabilirsiniz.
Dracena Marginata çiçeğini çoğaltmak için öncelikle Marginata bitkisinin yaprakları, dal ve gövdeleri birden fazla ise gövdeye yakın olan kısımdan bir tanesi kesilmelidir. Bitkinin aşırı susuz kalmaması için belli bir süre suya konularak kökünün gelmesi beklenir. Kök salmış dalın uygun toprak nemine sahip bir saksıya dikilmesiyle yeni bir marginata çiçeği ortaya çıkmış olur.
Dracena Marginata çok yapraklı, uzun bir hâle gelirse yapraklarını alt kısma dökecektir. Çiçeğin altında kalan boş kısmı çiçeğin toprağında oluşan gövdenin 25.-30 santimetre üstünden keserek çiçeği ikinci kez köklendirmiş olursunuz. Dracena Marginata çiçeğinin saksıda kalan kısmının hiçbir şekilde havayla temas etmemesi gerekmektedir. Böylelikle bir süre sonra toprakta kalan bölüm de sık yapraklı olacaktır.
Dracena Marginata çiçeğini budamak için kış aylarının bittiği yavaş yavaş bahar aylarına gelindiği zamanın tercih edilmesi gerekmektedir. Yani bu çiçeği budama işlemini Nisan ayında gerçekleştirmek doğru olacaktır. Dracena Marginata çiçeğini budamak solmuş yaprakların yeniden açmasını sağlamaktadır. Çürümüş olan yaprakların uçlarını kesici aletle kesmek gerekmektedir. Böylece bitkinin yaprakları tazelenmiş, yenilenmiş olacaktır. Sitemizdeki Dracena Marginata çiçeğini doğru bir şekilde budadığınızda taptaze yeni dallar uzayacaktır.
Budama işleminin yapıldığı dal kesinlikle hava almamalıdır ve hava almaması için dalın üzeri yakmayan her türlü yapıştırıcı ile örtülebilir. Dracena Marginata çiçeği için budama işlemi bittikten sonra gözle görülür şekilde bir gelişim söz konusudur. Mesela bir dalı ucundan kestiğinizde sadece 3 veya 4 filiz verebilir, daha aşağıdan ise filiz vermez. Eğer Dracena Marginata çiçeğinizin dipten filizlenmesini dilerseniz gövdeyi dibinden kesmeniz gerekecektir. Bunun sonucunda da dipten uzayan birkaç dala şahit olabilirsiniz.
Dracena Marginata çiçeği yaz aylarında haftada iki kere, kış aylarında da haftada bir kere olacak şekilde saksının üzerinden sulanmalıdır. Yazın sulama tekniğinizi gün olarak pazartesi ve perşembe gününden yana kullanabilirsiniz, kışın sulama tekniğinizde ise pazartesi günlerini seçebilirsiniz. Sulama işlemini yaparken hangi ölçüde su kullanıyorsanız hep o ölçüden devam etmelisiniz. Eğer çiçeğinizi akşam sulamışsanız ve su saksının dibinde kalmışsa sabah o su boşaltılmalıdır. Bu sayede çiçeğinizin dibinde oluşabilecek kokunun önüne geçmiş olursunuz.
Sulamadaki en önemli madde, çiçeğin toprağı susuz kaldıkça su verilmesi gerektiğidir. Çiçeğin toprağının kurumuş ya da susuz kalmış olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz, baktığınızda anlayamazsanız parmağınızla toprağa dokunarak da fark edebilirsiniz. Dokunduğunuzda toprak kuru ise hemen su vermeli, ıslak ise suyunu emmesini beklemelisiniz.
Dracena Marginata çiçeğini su verirken şebeke sularını tercih etmemelisiniz, şebeke suyu dışındaki suları kullanarak sulama işleminizi gerçekleştirmelisiniz. Bunun sebebi ise şebeke sularının fazlasıyla kireç ve klor içermesidir. Kireç ve klor Dracena Marginata çiçeğini olumsuz etkiler. Şebeke suyu kullanmaktansa alternatif olarak yağmur sularını ya da içme suyunu kullanabilirsiniz. Çiçeği suladığınız suyun ısısına da oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü çok sıcak ya da çok soğuk suları kullanırsanız Dracena Marginata çiçeği zarar görebilir. Bunun için oda sıcaklığında olan suları kullanmanız daha doğru olacaktır.
Dracena Marginata çiçeğinin çok fazla kök salma özelliğinden dolayı büyük saksıları tercih etmemelisiniz. Aksi takdirde bakımı oldukça zorlayıcı olacaktır. Olabildiğince küçük saksıları tercih ederseniz rahat bir şekilde bakımını yapabilirsiniz. Dracena Marginata çiçeği için sokaklarda hazır satılan toprakları alıp kullanabilirsiniz. Çok hava girmeyen, oksijensiz yerlerde yetiştirecekseniz toprağına dörtte bir oranında ponza taşı veya büyük büyük dere kumu atabilirsiniz.
Dracena Marginata çiçeği için her iki yılda bir toprak ya da saksı değiştirmek gereklidir. Çiçek söküldüğünde alt tarafında birçok kök birikmiş olması ve güçlü köklerin çoğunlukta olması bitkiyle toprağı yukarı taşımıştır. Altta kalan kökleri güzelce budamak gerekmektedir. 10 litre ve 10 litreden fazla hacimli bir saksıya sahipseniz saksıyı değiştirmeniz gerekli değildir. Yalnızca toprağı değiştirmeniz yeterli olacaktır. Kökleri budadıktan sonra, seyreltilmiş olan kökleri tekrar aynı saksıya dikebilirsiniz. Sitemizde bulunan Dracena Marginata çiçeği uygun saksılarda yetiştirildiğinde çok güzel kök salar.
Saksı değiştirme işlemi yapılırken ortamın havadar olması gerekmektedir. Pencereler uzunca bir süre açık bırakılmalı ve böylece yeni dikilen çiçeğin çürümeden büyümesi sağlanmalıdır. Yani havalandırma sayesinde çiçeğin köklerindeki çürümenin ve kokunun önüne geçilmiş olur.
İç mekan bitkileri için çoğunlukla tercih edilen bitki besinlerini ayda bir olacak şekilde kullanabilirsiniz. Dracena Marginata kış aylarında oksijeni az ya da soğuk bir yerde duracaksa sağlıklı bir şekilde büyüme gösteremeyeceğinden kış aylarında herhangi bir bitki besini kullanmamalısınız.
Dracena Marginata çiçeği güneş ışığını seven bir türdür. Bundan dolayı çiçeğin bulunduğu ortamın sık sık havalandırılması ve güneş gören bir yer olması çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir. Fakat çiçeğinizin olduğu yeri havalandırırken saate dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü öğlen saatlerinde güneşin zararlı ışınlarına doğrudan maruz kalırsa çiçeğiniz tehlikeye girmiş olur.
Dracena Marginata çiçeğinizi tam olarak pencerenin önüne yerleştirmektense güneş ışığını doğrudan alamayacağı şekilde yerleştirmeniz daha doğru olacaktır. Böylelikle çiçeğiniz hem ihtiyacı olan ışığı yeterli bir şekilde alabilecek hem de doğrudan güneşe maruz kalmadığı için zarar görmeyecektir.
Güneş ışınları doğrudan alındığında çiçeğinize nasıl zarar veriyorsa rüzgar da zarar verir. Eğer çiçeğiniz şiddetli rüzgara maruz kalırsa dalları ve yaprakları kırılabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız çiçeğinizi rüzgardan da korumalısınız.
Dracena Marginata çiçeği için vitamin kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çiçeğinizin yapraklarının sağlıklı olup olmadığına bakmaktır. Çiçeğinizin yaprakları sağlıklı ise vitamin kullanmanıza gerek yok, ama sağlıksız ise kullanabilirsiniz. Çiçeğinizin yaprakları çürümeye meyletmişse ve budama işlemini gerçekleşmişse çiçeğinizin daha sağlıklı gelişmesi için çiçek vitaminleri kullanabilirsiniz. Ama unutulmamalıdır ki aldığınız çiçek vitaminlerini kullanma talimatına uygun bir şekilde kullanmalısınız.
Dracene Marginata çiçeğinin toprak değişimi yılda bir kereye mahsus değiştirilmelidir. Bahar aylarında toprak değiştirmek çok daha avantajlıdır. Çoğunlukla Nisan ayları toprak değişimi için tercih edilir.
Wish Flowers & Design olarak sizlere en kaliteli, her toprağa uyumlu, gönül rahatlığıyla büyütebileceğiniz Dracena Marginata çiçeğini sunuyoruz.