TÜM İSTANBUL'A AYNI GÜN TESLİMAT
Siparişini Takip Et
Sepetim0TL

Küçük, çizgili ve renkli yapraklarıyla son derece gösterişli bir bitki olan fittonia çiçeği, Acanthaceae familyasına ait tropikal bir bitki türüdür. Görselliğinin güzelliği sayesinde çok fazla rağbet gören fittonia çiçeğinin bir diğer adı ise sinir bitkisidir. İsmiyle zıt bir görüntüde olan çiçek, son derece tatlı, renkli bir yapıdadır. Yaprakları beyaz ve pembe renklerden oluşur.

Fittonia bitkisi kolay bakılan bir çiçek türü olduğundan ofislerde de sıklıkla tercih edilir. Akıllarda kalacak güzellikte olan fittonia çiçeği, her görenin edinmek isteyeceği bir çeşittir. Dekoratif bir çiçek olması sebebiyle evlerinize, işyerlerinize adeta görsel şölen yaşatacaktır. Bu gösterişli bitkinin bakımının nasıl olması gerektiğini merak edenler için fittonia çiçeğini tüm detaylarıyla inceleyelim.

Fittonia çiçeği güneş ışığını çok seven bir bitkidir. Fakat doğrudan güneş ışığına çok fazla maruz kalırsa yaprakları yanabilir. Yarı gölge yerlerde veya perde yardımıyla filtrelenmiş alanlarda çok rahat gelişim gösterebilirler. Bitkinin gün ışığı alan tarafı daha fazla olgunlaşır. Orantılı büyümesi gerektiğinden, gün içerisinde ışık alan tarafıyla almayan tarafı değiştirilmelidir.

Fittonia çiçeği hava akımından son derece olumsuz etkilenir. Çiçek için uygun görülen yerin çok fazla cereyanda kalmayan bir yer olması önemlidir. Fittonia çok sıcak ya da çok soğuk alanlarda da maalesef ki uzun zamanlar yaşamını sürdüremez. Aniden yaşanan ısı değişimleri de bitkiye zarar verebilir. Hassas bir bitki olan fittonia çiçeği, sıkça yer değişikliğinden de hoşlanmaz.

En önemli bakım aşamalarından biri de fittoniaları sulama işlemidir. Kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında ise suya daha fazla ihtiyaç duyduğundan dolayı toprağı kurudukça sulanması gerekir. Sulama yaptığınız kabı değiştirmeden, hep ayrı oranda su vermeniz önemlidir. Vermiş olduğunuz suyun dinlendirilmiş, oda sıcaklığında bir içme suyu olması gerekir. Kireçli sular bitkinin köklerine maalesef ki çok zarar verir.

Bitkinin daha canlı ve parlak görülebilmesi için belirli aralıklarla çiçeğin yapraklarını nemli bir bez yardımıyla yavaş bir şekilde silmeniz gerekir. Fittonia bitkisi nemli ortamları çok sevdiğinden bu işlemi de sevecektir. İsteğe bağlı şekilde canlandırmak için yapılan bir başka yöntemde aspirindir. Bitkinize vereceğiniz suya aspirini ilave edin. Sulama işlemini yapın. Bu işlemi senede bir kez yapmanız yeterli olacaktır.

Fittonia bitkisinin toprağı nemli, geçirgen bir toprak olmalıdır. Nemli toprakları seviyor olsa da fittonia bitkisi sulu bir toprağa maruz kalırsa çürümeye başlayabilir. Fazla suyu barındırmayan bir toprak çiçeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. Haziran aylarında birkaç hafta arayla bitkinize kompoze gübre verebilirsiniz. Bu sayede kökleri daha sağlıklı gelişecektir.

Bitkinin saksı değişimini eğer olumsuz bir durum olmazsa 2 yılda bir yapmanız yeterli olacaktır. Değiştireceğiniz saksının, bitkiye göre geniş bir saksı olmaması gerekir. Büyük ve derin bir saksı bitkinin gelişimi yavaşlatacaktır. Bitki kökünü tam ortalayacak şekilde eski toprağından yararlanarak ekim işlemini gerçekleştirin. 

Fittonia bitkisinin dalları üzerindeki çiçekler solunca onları budayarak bitkinizden ayırın. Bu sayede yerine yeni çiçekler açacaktır. Kestiğiniz yerlerin hava almaması adına tarçın ve ya mum yardımıyla üzerinin kapatılması gerekir. Bu bitkinin gelişimi için önemlidir. Budama yapmak için doğru zaman genelde nisan ayıdır. 

Fittonia çiçeği bazen vitamine ihtiyaç duyar. Sağlıklıysa, yapraklarında bir solma yoksa vitamin takviyesine gerek yok demektir. Çiçeğin yaprakları solmuş ve budamasını yapmışsanız eğer o zaman yerine yeni yapraklar verebilmesi ve daha sağlıklı büyümesi için vitamin ihtiyacı duyacaktır. Seralarda veya mağazalarda bitkinize uygun vitaminler edinebilirsiniz. Bu işlemi ayda bir yapmanız yeterlidir.

Fittonia çiçeği bazen yapraklarını dökebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Yerine adapte olamamış olabilir. Kökleri çürümeye başlamış olabilir. Fazla hava akımına maruz kalmış da olabilir. Daha bunlar gibi birçok faktör sıralanabilir. Öncelikle bitkinize zaman verin ve iyi bir gözlem yaparak sorunu bulmaya odaklanın. Daha sonra sorununa yönelik çözümler üretmeye başlayın.

Bitkinin köklerinde sorun yoksa eğer diğer hususlar çok daha kolay halledilebilir. Yerine adapte olamıyorsa daha aydınlık bir alana geçirebilirsiniz. Hava akımından uzak tutabilirsiniz. Kök çürümesi yaşanıyorsa eğer köklerin hepsi zarar görmeden müdahale edilmelidir. Çürümüş olan kökler sağlam olanlardan ayrılarak yeniden ekilmelidir. Bu sayede çiçek  yaprak dökmeyi durduracaktır.

Fittonia Çoğaltma

Evleri, ofisleri süsleyen fittonia çiçeğini çoğaltarak daha fazla alanınızı şenlendirebilirsiniz. Yenisini almanıza gerek kalmadan capcanlı fittonia çiçekleri elde edebilirsiniz. İster kendi botanik bahçenizi oluşturun isterseniz çoğaltarak sevdiklerinize armağan edin. Üstelik bu zarif bitkinin çoğaltma işlemi de son derece pratiktir. İki farklı yolu vardır. İkisi de oldukça sık kullanılır.

Öncelikle kökten çoğaltma yöntemini inceleyelim. Fittonia çiçeğinin toprağını yavaş yavaş açarak köklerine inmeniz gerek. Köklerden zarar görmüş, solmuş veya çürümüş olanları ayıkladıktan sonra kökleri ayırarak yeni ve daha küçük bir saksıya alın. Ekim ve sulama işleminden sonra bitkiniz en kısa sürede gelişecektir.

Bir diğer yöntem ise suda köklendirerek çoğaltma işlemidir. Fittonia çiçeğinin verdiği yavrulardan veya bir dalını keserek bu işlemi yapabilirsiniz. Dinlendirilmiş oda sıcaklığında olan bir suya kestiğiniz dalı koyun ve köklenmesini bekleyin. Köklenen fittonia çiçeğini yeni saksısına alarak yeniden dikin. Suda köklendiği için bitki bir süre fazla su isteyecektir. Daha sonra suyunu azaltabilirsiniz.

Fittonia çiçeği bakım önerilerini dikkate alarak ve bakımını sevgiyle yaparsanız eğer en kısa zamanda bitkinizden, ilk alındığı gibi hatta belki daha güzel bir şekilde geri dönütler alırsınız.  Fittonia bitkisi emeklerinizi boşa çıkartmayacak, sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Unutmayın, bitkiler de biz insanlar gibi sevildikçe güzelleşir. Özen gösterdikçe yeşerir. 

Fittonia Çiçek Açar Mı?

Fittonia bitkisi sıcaklığın azaldığı, nemin ise arttığı zamanlarda çiçek açar. Bu çiçeklenme süreci genelde Ekim ve Kasım ayları içerisinde gerçekleşir. Açan çiçek beyaz renktedir. Fittonia bitkisinin renkli ve cazibeli yaprakları zaten insanları kendine hayran bırakırken birde üstüne açan çiçeğin güzelliği eklenir. 

Bakımı iyi yapılan bir fittonia çiçeğinin ömrü uzar. Doğru zamanda doğru miktarda verdiğimiz su ve yerini seviyor olması en önemli iki unsurdur. Bitkilere ev sahipliği yapmaya karar verdiğimiz andan itibaren, tıpkı yardıma muhtaç bir bebek gibi beklenti içerisine girerler. Canlı dostlarımıza güzel bakarsak, onlarda bulunduğumuz yeri yeşertmeye devam ederler.