Çiçek, bitki yetiştirmenin ruha iyi gelen bir yanı vardır. Bakacağınız her farklı bitkinin kendine has özellikleri bulunur. Siz de bitkinize en uygun şekilde davranmak için gerekeni yaparsınız. Kimi çok su isterken kimi kuraklık ister. Kimi rüzgara karşı dayanamazken kimini rüzgar olumsuz etkileyemez, aksine bitki rüzgardan beslenir. Kimi sürekli ilgi ve bakım ister, kimi temel ihtiyaçları dışında ekstra bakım istemez. Kimi güneşi severken kimi güneşten hoşlanmaz. Tüm bu özellikler bitkinin karakteristik özelliğidir.
Sevdikleriniz için veya kendiniz bakmak için bir bitki alacağınızda sizin veya hediye edeceğiniz kişinin bakma koşullarına dikkat ederek bitkiyi almalısınız. Mesela eviniz güneş ışığını fazla görmüyorsa güneş sevmeyen bitkileri evinize almalısınız. Güneş istemeyen bitkileri, çiçekleri antre, mutfak, banyo gibi karanlık ortamlarda yetiştirebilirsiniz. Bu bitkiler direkt güneş ışığı istemiyor, gölgede yetişebiliyor olmalıdır.
Eviniz çok güneş ışığı almıyorsa evinize uygun çiçeği bulmak için bu yazımızdan faydalanabilirsiniz. Güneş ışığına doğrudan ihtiyaç duymadan, rahatça yetiştirebileceğiniz bitkilerin ilki paşa kılıcı, diğer adıyla peygamber kılıcıdır. Bu çiçek dekoratif görüntüsü ile en çok tercih edilen ofis ve ev bitkisidir. Paşa kılıcı çiçeğinin suyla arası pek iyi değildir. Hatta kaktüslerden sonra susuzluğa en çok dayanan bitki olarak bilinir. Bu sebeple haftada 2-3 kez sulamanız gerekir. Kış aylarında ise su isteği en aza düşen paşa kılıcı çiçeğini 15 günde bir sulamanız yeterli olacaktır.
Paşa kılıcı çiçeğinin yaprakları son derece serttir. Bu bitkinin bakımı birçok bitkiye oranla çok daha kolaydır. Bakımı kolay bitkiler arasında yer alan paşa kılıcı çiçeğinin bir avantajı da hava temizleme özelliğine sahip olmasıdır. Gün boyunca oksijen depolayan paşa kılıcı çiçeği, geceleri bulunduğu ortama depoladığı oksijeni bırakır. Eğer çiçeğiniz mutluysa size tatlı bir sürpriz de yapar: tabanında güzel kokulu hoş bir çiçek açar. Paşa kılıcı çiçeğinizi sadece gölgede değil karanlıkta da yetiştirebilirsiniz.
Doğrudan ışıktan haz etmeyen bir diğer bitki ise çin herdemyeşili aglaonema. Bu bitki evde en çok bakılan bitkiler arasındadır. Neredeyse 22 alt türe sahip olan çin herdemyeşili bitkisinin birçok kültürde “şans” getirdiğine inanılır. Nemli toprağı ve ortamı seven bu bitki doğrudan güneş ışığı almak istemez. Karanlıkta rahatlıkla bakabilirsiniz fakat illa güneş ışığı alacaksa da ışığın filtrelenmiş olması gerekir. Kışın sulaması daha az yapılabilir. Nemli ortamları sevdiği için mutfakta bu bitkiyi yetiştirmeniz uygundur.
Çin herdemyeşili bitkisi bulunduğu ortamı ve bakımını severse çiçek açabilir. Çiçekler olgunlaşırsa kırmızı veya sarı renkte meyve verir. Sığ saksılar ve asidik bir toprak çin herdemyeşili bitkisini mutlu eder. Bu bitkiyi yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Çin herdemyeşili bitkisinin öz suyunun zehirli olduğu bilinir. Bu sebeple evde bebek, çocuk veya evcil hayvan varsa dikkat edilmelidir. Sevdiğiniz birine bu bitkiyi hediye ederek ona şans dileyebilirsiniz.
Güneş ışığı ihtiyacı olmayan bitkilerden biri olan deve tabanı kocaman yapraklara sahiptir. Yaprakları ile ortama farklı bir hava katar. Büyük yaprakları sebebiyle bakımı sizi korkutmasın, zira oldukça kolaydır. Yine de bir köşeye atıp tamamen ilgisiz bırakmamalısınız. Deve tabanı bitkisi nemli ortamları çok sever. Bu yüzden derin bir saksıda ve toprağının kurumasını beklemeden, düzenli olarak sulayarak onu yetiştirebilirsiniz. Sadece toprağı değil yapraklarının da nemli kalmasını isteyen deve tabanı bitkisinin yapraklarına da arada bir su püskürtmelisiniz. Yarı gölge ve gölge alanlarda deve tabanı bitkinizi yetiştirebilirsiniz. Aynı zamanda karanlık yerler de bitkiniz için uygundur.
Evinizde karanlık, gölge veya yarı gölge alanlarda yetiştirebileceğiniz, salon bitkileri arasında yer alan bir diğer bitki dua çiçeği, bilimsel adı ile calathea’dır. Dua çiçeği ismini, yapraklarının gece dua eden bir ele benzer hale gelmesi sebebi ile almıştır. Bu çiçeğin bakımında hassas olmanız gerekir. Sıcağı sevse de güneş ışığını sevmeyen dua çiçeği, soğuk havalardan çok çabuk etkilenir ve hasta olabilir. Yaz döneminde bolca sulanmaktan hoşlanır. Kışları sulaması daha seyrek yapılabilir. Yapraklarının su püskürtücüsüyle ıslanmasından çok mutlu olur. Dua çiçeği, bebek ve çocuk odası dekorasyonu için harika bir tercih olacaktır.
Karanlık, güneş ışığı az ortamlarda bitki yetiştirmek istiyorsanız tercih edebileceğiniz çiçeklerden biri kurdele çiçeği yani Chlorophytum comosum’dur. Bu çiçek hem görüntüsü, hem bakımı hem de birçok ortama rahatlıkla uyum sağlayabilmesi sebebiyle pek çok kişi tarafından sevilir. Bilimsel araştırmalara göre bu çiçek havadaki kimyasalların oranını %90’a kadar düşürüyormuş. Kış aylarında toprağı kurudukça, yaz aylarında ise günde en az iki kez sulanması gereken kurdele çiçeği, uzun süre susuzluğa dayanabilir.
Kurdele çiçeği hava akımı, cereyan ve esintiye maruz kalmaktan hoşlanmaz. Kalorifer, klima, soba gibi kaynaklardan uzakta yetişmesi onun için daha sağlıklıdır. Kurdele çiçeğinin bakımında özellikle dikkat etmeniz gereken nokta onun herhangi bir cisme ya da başka çiçeklere temas etmekten hoşlanmamasıdır. Onu yalnız başına rahatça büyüyebileceği bir alana koymalısınız.
Sevdiklerinizi veya kendinizi şımartmak, mutlu etmek için bu çiçeklerden birini sipariş edebilirsiniz. Siparişleriniz, Wish Flower Design tarafından en kısa zamanda özenle hazırlanıp yola çıkar. Bu çiçeklere ulaşmanız için Wish Flower Design tek tık uzağınızda hizmetinizdedir. Sitemizden çiçek tasarımlarımıza göz atabilirsiniz.