Sümbül çiçeği, Yunan mitolojilerine konu olmuş, antik hikayelerde hyacinthus olarak bahsedilen bir çiçektir. Anlatılan hikayelere göre bu çiçek, Kral Amyklos'un Hycakintos isimli oğlunu ve yeniden doğuşu simgeler. Hikayeye göre Prens'in güzelliği karşısında pek çok kral ve kraliçe büyülenmiştir. Fakat Batı Rüzgarı Zephyr, Hyakintos'tan haz etmez ve onun yüzünden kral ile kraliçeler birbirine girer. Bir gün Hyakintos, oyun sırasında vefat eder. Bunun üzerine onun güzelliğinden etkilenen Apollo, onun hakkında tarihe geçen şu cümleleri söyler:
"Ey sevgili çocuğum, sen ölüyorsun ve buna sebep olan benim. Madem ki seni mezara ben soktum ama mezarın altına giremiyorum o zaman seni de kendim gibi ölümsüz yaparım. Seni neşeli, kudretli ve güzel kokulu bir çiçek yapacağım. Sen bu şekilde yaşayacaksın. Ben ilkbaharda dünyaya indiğimde sen de kardan başını kaldıracaksın."
Bu sözlerin ardından Hyakinthos'un ilk kan damlasının düştüğü yerden dünyanın ilk sümbülü boy verir.
Baharın müjdecisi olan sümbül hem göz alıcı canlı renkleri hem parlak çiçekleri ve yaprakları hem de mis kokusuyla dünyanın en etkileyici çiçekleri arasında yer almaktadır. Her ne kadar ilkbahar döneminde açtığı bilinse de gelişen tarım ve biyoloji bilgisi neticesinde sümbül çiçeği hemen her dönemde açmaktadır.
7 Mart tarihi, Dünya Sümbül Günü olarak kutlanmaktadır. Alman bir profesör, 1573 senesinde bu çiçeği Almanya'dan Avrupa'ya taşımıştır. 1800'lü senelerde ticari olarak kullanılmaya başlanan çiçek, İran ve Türkiye'de sıklıkla yetiştirilir.
Yeniden doğuşu niteleyen sümbül, onlarca farklı çeşide sahiptir. Pembe, mor ve mavi renklileri en çok bilinenler olmasına karşın hepsinin çok farklı isimleri vardır. Dünya genelinde yetiştirilen sümbül çeşitleri şunlardır:
Endemik türler, çoğunlukla seralarda ve ormanlık alanlarda yetişmektedir. Pandemik türler ise dünyanın her bölgesinde, her evde ya da iş yerinde yetiştirilebilir. Çiçekçilerde satılan sümbül soğanları ve çiçekler de pandemik türlerdendir.
Sümbül çiçeği bakımı oldukça kolay olan, çoğaltımı ve yetiştirilmesi de rahat olan çiçeklerden biridir. Yetiştirilmeye başlamasından itibaren kısa sürede çiçek açan sümbül, hoş bir kokuya sahiptir.
Pek çok parfüme ilham kaynağı olan çiçek hem açmış halde hem de tohum halinde satılmaktadır. Soğan halde olan sümbüller, sonbahar döneminde filizlenmeye başlar. Fakat bu, sümbül soğanının yalnuzca sonbaharda dikilebileceği anlamına gelmemektedir. Soğanı bulduğunuz her mevsimde ekim yapabilirsiniz. Soğanı alır almaz dikmenizin sebebi ise toprakla buluşmayan ürünün kısa sürede bozulmasıdır. Sümbül soğanını saklamanın tek yolu da onu toprağa ekmektir.
Sümbül soğanının dikim derinliği, oldukça önemlidir. Soğanın boyundan 2 boy kadar daha derin olan toprağa ekmek gerekir. Eğer ki sonbahar veya kış döneminde soğanı ektiyseniz ekimi yapar yapmaz sulama yapmalı ve sonrasında da toprağın nemi azaldıkça sulama yapmalısınız. İlkbahar ve yaz döneminde ektiğiniz sümbül soğanlarını da sık sık sulamalı, fakat toprağı suda yüzdürmemeye de özen göstermelisiniz.
Sümbül çiçeğinin çoğaltılması, oldukça kolaydır. Bunun için bulunan iki yoldan biri köklerden ayırmadır. Çıkan çiçeğin uzantıları sökülür ve farklı bir toprak ya da saksıya ekilerek çoğaltım yapılır. Bir çiçeği çoğaltmak için en kolay yöntem budur ve aynı zamanda hızlı sonuç verir.
Bir diğer yöntem de herkesin bildiği üzere tohumdan çoğaltmadır. Tohumlar, bir toprağa ekilmeli ve burada ağustos ayına kadar saklanmalıdır. Bu sırada ise tohumun en büyük düşmanı karıncalardır. Karıncaların tohuma erişmemesine dikkat etmelisiniz.
Sümbül tohumu çok kolay çimlenmektedir. Fakat çimlendikten sonra çiçeklenecek kadar büyümesi de uzun zaman alacaktır. Bitkiye iyi bakılırsa üç, iyi bakılmazsa altı senede büyüme gerçekleşir.
Ağustos sonunda toprağa ekeceğiniz tohumların toprağın 1 cm kadar altında olmasına dikkat edin. Can suyunu verdikten sonra toprağının serin ve gölgeli yerde olmasına özen gösterin. Bu dengenin oluşmadığı yerlerde tohum, çimlenmez. Çimlenme gerçekleştikten sonra ise sümbül saksısını daha sıcak ve güneş gören yere alabilirsiniz. Sümbüller yetişmeye başladıkça daha fazla açık ve güneşli alan isteyecektir.
Sümbül çiçeğinin bakımı, oldukça kolaydır. Güneş ışığını çok istemeyen, dolaylı yoldan gelen ışığı da seven, gölgeye ise hayran olan bir bitkidir. Hava değişimlerine karşı hassastır. Bulunduğu ortamın 15 derece altına inmemesine özen gösterilmelidir.
Güneşi fazla sevmemesine karşın nemli toprağa hayrandır. Yazın haftada 2-3 kereye kadar sulanmalıdır. Bitkinin toprağı da bol humuslu ve kumlu gevşek toprak olmalıdır.
Sümbül çiçeği, her ne kadar tüketim ürünü olarak kullanılsa da meyvesi bulunmaz. Bu da bitkinin tüketilip tüketilmemesi konusunda ikilemde kalınmasına sebep olur. Ayrıca tüketim aşamasında da dikkat edilmesi gerekir. Aktarların ve doktorların önerdiği şekilde ve miktarda tüketilmelidir. Aksi takdirde zehriyle öldürebilir.
Sümbül çiçeği için tehlike oluşturabilecek hastalıklar ve böcekler bulunmaktadır. Bu güzel çiçek için en büyük tehlikeler sümüklü böcek, gri küf, çürüme ve pas tutmadır. Bunlardan birinin çiçeğe dadanması durumunda olumsuz durum hızla ilerler. Bu da çiçeğin kısa sürede kaybedilmesine sebep olur.
Yetiştiriciliği oldukça kolay olan sümbül, çiçekçilerin ve seraların tümünde yetiştirilme olanağına sahiptir. Bu sebeple her çiçek dükkanında ve her internet sitesinde bulunması kaçınılmazdır.
Sümbül, kokusu ve rengiyle insanları büyülemesinin yanında aynı zamanda sağlığa da çok faydalı olan bir bitkidir.
Onlarca sene öncesinde sümbül çiçeği tohumları, sarılık ve belsoğukluğu hastalığının tedavisinde ve iştah açıcı olarak kullanılmıştır. Şu anda ise doktor gözetiminde tüketilmektedir ve aktarlarda satılmaktadır.
Sümbülün insan sağlığına faydaları şu şekildedir:
Sümbül çiçeği, renklerine göre farklı anlamlara gelmektedir. Pembe renklileri, saf sevgiyi ve bağlılığı ifade eder. Kırmızıya kaçan fuşya rengi ile sümbül, derin aşkı ve tutkuyu betimler. Beyaz sümbül ise temizliği ve saflığı anlatır, aynı zamanda sevilen kişi için edilen duayı temsil eder. Sarı renkli sümbüller, kıskançlığı anlatır. Bu sebeple bu renk çiçeğin hediye edilmesi pek önerilmez. Mavi sümbül, samimiyeti ve içtenliği anlatır.
Kadına alınabileceği gibi erkeğe de alınabilecek hediyelerden olan sümbül çiçeği; eşe, arkadaşa, sevgiliye ve aile üyelerine kutlama için alınabilecek çiçeklerdendir.
Sümbül çiçeği hem açmış olarak hem de soğan halinde satılmaktadır. Soğan halindeki sümbüller paket halinde ve çoklu satılmaktadır. Fiyatları ortalama 10-25 Türk lirası arasında değişmektedir. Çiçek olarak açmış hali de ortalama olarak aynı fiyatlardan alıcı bulmaktadır.
Sümbül çiçeği, görüntüsü ve renkleri itibariyle pek çok yerde kullanılmaktadır. Sümbül çiçeğinin hoş kokusundan dolayı kullanılan her alana çok yaşıtığını söyleyebiliriz. Sümbül çiçeği kullanım alanlarının başında ofis, bahçe, kafe gibi mekanlar yer alıyor diyebiliriz. Hatta sevdiklerini mutlu etmek, geçmiş olsun demek isteyen bir çok kişide sümbül çiçeklerini tercih etmektedir. Sizde sümbül çiçeği satın almak istiyorsanız sitemizi inceleyip sipariş verebilir veya bizimle iletişime geçerek özel bir buket hazırlatabilirsiniz.